Friday, 23 May 2014

Maailman kirjat – kymmenien tuhansien lukijoiden kulttuurisauna Rautatientorilla!Luvassa on kuuma, trooppinen viikonloppu Helsingin ydinkeskustaan: brasilialainen Luiz Ruffato on yksi Maailman kirjojen kunniavieraista. Hänen kirjansa Rutosti hevosia (Eles elam muitos cavalos) on juuri ilmestynyt suomeksi Jyrki Lappi-Seppälän erinomaisena suomennoksena (Into).

Tämä Frankfurtin kirjamessujen viime vuoden kohukirjailijan (= Brasilia oli Frankfurtin teemamaa!) tunnetuin teos on hypnotisoiva romaani São Paulon vimmaisesta metropolista. Useiden kertomusten kollaasina romaani pureutuu kaoottisen ja loputtoman suuren kaupungin asukkaiden jokapäiväiseen elämään.

Kekseliäästi rakentuva teos vangitsee urbaanin moniäänisyyden ja imaisee lukijan ensimmäiseltä sivulta lähtien. Ruffato kirjoittaa ja puhuu niin kuin näkee maailman, eikä näky ole aina kaunis.

Kulttuuritoimittaja Antti Majander arvioi kirjaa Helsingin Sanomissa näin (ole hyvä ja lue koko arvio tästä linkistä):

Ulkoisia mittojaan suurempi Rutosti hevosia etenee kuin tiheiden leikkausten ja liki kakofonisten äänten episodielokuva. Ruffato näyttää, että São Paulon luonnollinen olotila on muurahaiskekoa muistuttava kaaosvilske. Siellä toimivat lait, joita ulkopuolinen voi vain aavistella.

Raakuuksien lisäksi silmien editse vaeltavat kaikki lihan riemut ihonvärien ja seksuaalisten suuntausten cocktail-kattauksena, joista tarinanpätkää tehokkaammin kertoo toisinaan pelkkä luettelo.


Luiz Ruffato esiintyy Maailman kirjat -teltalla la 24.5. kello 15 ja su 25.5. kello 14.20. Katso Maailman kirjojen koko ohjelma tästä. Koko tapahtumaan on vapaa pääsy, iltaklubeja lukuunottamatta. Maailman kirjat on osa Maailma kylässä -tapahtumaa.

Jennifer Clement on vieraanamme edelleen! Hän käväisi jo Kirjakarnevaalissa kertomassa teoksestaan Varastettujen rukousten vuori (Like). Lauantaina 24.5. hän esiintyy kello 13.40 Maailman kirjojen teltassa ja Mekong-lavalla kello 18. Nämä ovat Rautatientorilla. Ja tietysti vapaa pääsy.

Mexico Cityssä asuva yhdysvaltalainen Jennifer Clement on sananvapausjärjestö PENin Meksikon keskuksen entinen puheenjohtaja, prosaisti, runoilija ja tietokirjailija. Varastettujen rukousten vuori kertoo nuoresta Ladydistä, hänen äidistään ja miehettömän kylän naisista.

Kirjan kylän ankaraa arkea ei vahingoita vain köyhyys ja karut luonnonolot, vaan suurin uhka on tyttöjä varastavat huumeliigat. Tätä kirjaa tehdessään Clementiä inspiroi työ meksikolaisten naisvankien parissa. Naiset piirtyvät kirjan sivuille elävinä, vahvoina hahmoina, jotka saavat voimaa toisistaan ja ennen kaikkea tilanteensa synnyttämästä mustasta huumorista.

Lopuksi bonus: sekä Ruffato että Clement – ja moni latinalaisamerikkalaisen musiikin ja runouden tähti – esiintyvät Maailmankirjallisissa iltamissa Kansallisteatterin Lava-klubilla la 24.5. kello 21 alkaen. Ja Maailman kirjojen koko ohjelma on vielä tässä.

Tervetuloa!

No comments:

Post a Comment