Mistä kaikki alkoi. Rosebudin tarina.Kruununhaka, Helsinki. Toimistomme piha.
Alussa oli seitsemän viisast... Tai kuvailkaamme heitä lähinnä epätoivoisiksi ja suorastaan hämmästyttävän peräänantamattomiksi opiskelijaälyköiksi. Tämä tarinan alun Rosebud jakaa Like Kustannuksen kanssa: eräänä ankeana kesäpäivänä 1987 joku noista seitsemästä nuorukaisesta lausui oluen ääressä Vanhan kuppilassa kustantamon syntysanat "Suomessa ei tehdä mitään hyvää kirjallisuutta – paitsi nyt", ja niin perustettiin Like.

Limes-opiskelijajärjestön painokoneet liisattiin omaan käyttöön, ja pian maailma sai nauttia suomenkielisistä elokuvakäsikirjoituksista, eroottisista sarjakuvista, undergroundrunoudesta ja pohjoismaisista laatudekkareista.

Kirjakauppatoiminta aloitettiin vuonna 1999 Vuorikadulla. Like irroittautui Rosebudista Otavan yhtiöryppääseen vuonna 2005. Kun Rosebudin pääomistaja ja perustaja Hannu Paloviita möi firman kustannusliiketoiminnan.

Jäljelle jäävä osa oli Rosebud: Tämä brändi alkoi näkyä aktiivisemmin kaikkien kustantamojen jälleenmyyjänä turuilla ja toreilla.

Valikoima kasvoi muutamasta tuhannesta kirjanimikkeestä pian jopa kymmenien tuhansien nimikkeiden yleiskirjakaupaksi. Laajentumista edesauttoi aktiivinen nettikauppa.

* * *
Sodankylä, Midnight Sun Film Festival. Katso myös sivupalkin video.
Tapahtumissa Rosebudin kirjatiski on jo legendaarisen välttämätön. Muun muassa Sodankylän elokuvajuhlilla kirjaväkemme antaa myös konkareiden neuvoja, onhan se ollut paikalla joka festareilla 27 vuoden ajan. Rosebud hoitaa sydänsuruja, etsii ja jopa löytää kadonneita ihmisiä ja tavaroita, suosittelee leffoja (haluttiin tai ei) ja tietenkin järjestää korkeatasoista ajanvietettä myymällä levottomille sieluille kirjoja ja DVD-leffoja.

Suomessa onkin enää vain vähän tapahtumia, joissa Rosebudin edustaja ei olisi panelistina, sellaisen puheenjohtajana, seuramestarina tai yli 500 hengen megakaraokesessioiden vetäjänä. Kyllä, tämä listan viimeiseksi mainittu sankaruusjuttu on toteutettu muutaman kerran.

* * *

Jokainen Rosebudin kirjakauppa on ainutlaatuinen. Kiasman ja Korjaamon kaupat ovat päässeet Paumesin katalogeihin ja Kiasma museokaupana myös arvostetun taidekustantamon Gestaltenin fanituslistoille.
Mariankadun ex-kauppa ja Aaro-oravat.
Tiedekulma emännöi tuhansia ihmisiä vuosittain, sillä sen ohjelma yliopistolla on suosittua. Tietokirjamyynnin ykkönen on Rosebudin Kolmen sepän kirjakauppa Hansakäytävässä Kaivopihalla. Täältä asiakkaat eivät hae vain filosofista ja muta tieteellistä kirjallisuutta, vaan myös mielenrauhaa.

Kaapeli on tanssia ja taidetta, journalismia, budolajeja ja museoita ja gallerioita. Talo sykkii aamusta yöhön – näitä komppaava kauppa on auki aamusta iltaan.

Entä Kuopio, jonne Rosebud on ulottanut lonkeronsa. Kohta kalakukot ovat melkein kauppamme tiskillä, vaikkemme liiketoimintaamme laajennakaan: Rosebudin kauppa siirtyy Kauppahalliin!

Tatua ja Patua signeerataan: Aino Havukainen ja Sami Toivonen Helsingin kirjamessuilla.

No comments:

Post a Comment