Monday, 12 May 2014

"Ladydi, lupaa pysyä rumana." Jennifer Clement Kirjakarnevaaliin ja Maailman kirjoihin.


Yhdysvaltalais-meksikolainen Jennifer Clement saapuu Suomeen keskiviikkona 21.5.

Hän esiintyy Kirjakarnevaaleissa keskiviikkona 21.5. kello 18 ja puhuu kirjastaan Varastettujen rukousten vuori (Like). Clement on Meksikon PENin entinen puheenjohtaja. Keskustelemme sananvapaudesta, ihmisoikeuksista ja kirjan tärkeästä teemasta, tyttöjen sieppauksista ja katoamisista Meksikossa.

Le monde diplomatiquen Suomen painoksessa julkaistu Varastettujen rukousten vuoren arvostelu:

"Ladydi, lupaa pysyä rumana". Äiti tietää, että rumuus on tyttöjen ainoa mahdollisuus. Ladydi, tämän ystävättäret ja näiden äidit kuuntelevat kuuluuko tiellä autojen ääntä, tai vielä pahempaa: helikoptereita. Moottorin ääni saa tytöt luikkimaan maahan kaivettuihin koloihinsa kuin kaniinit.
     Tyttöjä siepataan, varsinkin kauniita tyttöjä. Kuten kirjailija sanoo loppusanoissa, "nainen voidaan myydä uudelle omistajalle yhä uudelleen ja uudelleen, prostituoitu usealle asiakkaalle saman päivän aikana – toisin kuin annos huumeita, jonka voi myydä vain kerran."
     Varastettujen rukousten vuori kertoo monenlaisesta vankeudesta: vankilasta, piileskelystä, ja symbolisesta vankeudesta eli pelosta.
     Se sijoittuu Guerreron osavaltioon Luoteis-Meksikoon. Naapuriseutu Oaxaca on suomalaisille surullisen kuuluisa: siellä puolisotilaalliset joukot ampuivat ihmisoikeusaktivisti Jyri Jaakkolan v. 2010. Kirjan tapahtumat on helppo kuvitella tuon kaltaiseen ympäristöön.
     Jennifer Clement toimi Meksikon PENin puheenjohtajana 2009–2012, ja sananvapaustyössään hän on hyvin perehtynyt Meksikon ihmisoikeustilanteeseen. Se näkyy tässä kirjassa hyvin. 
     (Kirj. Iida Simes)

Edit: Tässä linkki kirjailija Sirpa Pääkkösen tekemään Helsingin Sanomissa ilmestyneeseen kirja-arvosteluun

Clement esiintyy myös Maailman kirjoissa ja tapahtuman iltaohjelmassa Lavaklubilla – illan liput 5 euroa, Maailman kirjoihin tietenkin vapaa pääsy. Katso Maailman kirjojen ohjelma täältä

No comments:

Post a Comment