Lauantaina juhlivat näyttävimmin ylioppilaat ja ammattiin valmistuvat nuoret! Lahjoja hankitaan kuitenkin kaikille koululaisille, ihan pienestä eskarilaisesta alkaen. Eikä sovi opettajiakaan unohtaa.
Kirjat käyvät lahjaksi kaikille. Myös niille, jotka muka "eivät ikinä lue mitään". Uutuuskaunon ohella kannattaa harkita myös parhaita tietokirjoja.
Esko Valtaojan Ensimmäinen koira kuussa (URSA) on kevään hittejä, ja sujuvan selkeään tyyliin kirjoitettuna se sopii jo lukioikäisille.
Ranskalainen elokuvatutkimuksen elävä legenda Alain Bergala painottaa kirjassaan Kokemuksia elokuvakasvatuksesta, että lapsesta asti ihmiselle voi ja kannattaa näyttää klassikkoelokuvia. Jo lapsi ymmärtää elokuvan sanomasta aina jotakin, jopa hyvin paljon, vaikka juonen kaikkia vivahteita hänen elämänkokemuksensa ei vielä kykenisi selittämään.
Käy siis tutkimassa DVD-valikoimaamme. Niitä on kaikissa Rosebudin kaupoissa ja netissä. Esimerkiksi Chaplineita voi näyttää jo pienille, kunhan aikuinen katsoja on mukana tarjoamassa hyviä selityksiä tai välillä pienelle vain syliä. (Jos olet epävarma, tarkista onko elokuvassa ikäsuosituksia.)
Pienille koululaisille löytyy myös paljon omaa tekemistä kirjojenkin sivuilla. On piirustus-, väritys- ja puuhakirjoja. Pulmia, sokkeloita ja kuvasanakirjojakin.
Opettajaakin voi ilahduttaa tietokirjalla. Eikä sen tarvitse olla opettajan oman alan kirjallisuutta, vaan kuvataidetta, elokuvaa, muotia, sisustusta, designia, luontoa, historiaa, taidesarjakuvaa... Kansankynttilällä on pitkällä kesälomallaan aikaa loikoilla ja selailla.
* * * * *
Lopuksi vielä pari kirjasuositusta kuten Pertti Simulan Käsikirja ihmiselle (Into). Se kertoo, miten kaikki tunteemme ovat meissä itsessämme, eivätkä ne ole toisten käsissä.
Tämä tieto on helpottava ja sen ymmärtäminen auttaa, kun tunnemme esimerkiksi suuttumusta: tunteen aiheuttaja ei ole toinen ihminen eikä edes asiantila. Tunne aiheutuu meissä itsessämme, kun peilaamme suuttumusta aiheuttanutta juttua itseemme.
Simulan kirjan esikuvana on ollut muun muassa Viktor Franklin klassikko Ihmisyyden rajalla (Otava). Sinnitellessään holokaustin aikaan natsien keskitysleirillä Frankl oivalsi että vaikka leirin johto voi viedä häneltä melkein kaiken, hänen tunteensa ovat edelleen hänen. Hänen ihmisyyttään ei kukaan voisi poistaa.
Viktor Frankl 1905–1997 |
Ihmeen kaupalla Frankl jäi henkiin, ja selviydyttyään hän kirjoitti tuon klassikon. Se on edelleen yksi länsimaisen psykoterapian tärkeimmistä ja hienoimmista kirjoista. Tuollaisen tiiviin mutta pelkkää olennaista sisältävän teoksen kykeni luomaan vain henkilö, joka valitsi katkeruuden ja vihan sijaan rakkauden, ymmärryksen ja ilon.
Kuten Viktor Frankl aikoinaan, Pertti Simula painottaa, että meissä asuu ilo ja rakkaus. Vapautamme ne itsessämme silloinkin kun huomaamme toisessa ihmisessä hyviä puolia. Tunteemme, joita tunnemme toista kohtaan, ovat omia tunteitamme. Niitä, jota ikään kuin peilikuvastamme näemme.
Hyvät tunteemme tekevät meistä onnellisemman ihmisen sisältä ulospäin.
Olkoot nämä Pertti Simulan sanat kaikenikäisille viikonlopun viettäjille:
Kun jokin kyky on synnynnäisesti vahva, kutsutaan sitä lahjakkuudeksi. Lahjakkuus on siis lahja, sen eteen ei ole tarvinnut ponnistella. Matemaattisuus, musikaalisuus, sosiaalisuus, loogisuus, kielten oppimisen kyky, spontaanisuus, kätevyys ja henkisyys ovat esimerkkejä eri lahjakkuuden lajeista.
Nerous jollain alueella on harvinaisen suurta lahjakkuutta. Missä määrin se on opittua eikä synnynnäistä? Sanotaan, että kaikki voivat oppia laulamaan. Ovatko lahjakkuus ja nerous suuren kiinnostuksen ja harjoittelun tuosta? Luultavasti ne ovat näitä samanaikaisesti.
Mitä enemmän pyrit auttamaan toista tiedostamaan inhimillisiä rikkauksiaan ja erityisiä lahjojaan, sen paremmalta sinusta tuntuu, olethan silloin hyväksymässä omia lahjojasi. --
Oppia käyttämään käsiään, kävelemään, ajamaan polkupyörällä ja uimaan ovat lapselle suuria ja riemastuttavia kokemuksia. -- Fyysisiä kykyjä, aivan samoin kuin kaikkia psyykkisiä kykyjä, on tärkeää harjoittaa ja kehittää jatkuvasti kuolemaan asti.
Jotkut inhimilliset rikkaudet voidaan luokitella myös hyveiksi. Esimerkiksi rakkaudellisuus, rohkeus, rehellisyys, terve järki ja iloisuus ovat tyypillisiä hyveitä. Antiikin Kreikassa oli tapana kutsua hyveiksi käytännöllistä viisautta ja kohtuullisuutta.
Luottamus siihen, että meillä kaikissa on inhimillisiä rikkauksia, on luottamusta omaan itseen ihmisenä. Se on itsensä löytämistä ja hyväksymistä, mihin eri terapiasuuntaukset pyrkivät kukin omilla menetelmillään. --
Voimme kehittää tietoisesti tapaa todeta jotain toisen inhimillisistä rikkauksista arkisessa kanssakäymisessä kotona, ystäviemme ja työtovereittemme kanssa, kaupan kassalla tai jonossa tapaamiemme ihmisten kanssa. Siten vahvistamme tietoisuutta niistä omassa itsessämme. Siitä ei koskaan aiheudu mitään vahinkoa, vaan pelkkää hyvää.