Saturday, 28 February 2015

Venäjän kansalaisyhteiskunnan ja rauhan puolesta, Boris Nemtsovin muistoa kunnioittaen.

”Aivan ensiksi täytyy luopua nykyisestä poliisivaltiosta ja palauttaa kansalle ihmisarvo. On palautettava voimaan lain ylivalta, sananvapaus ja oikeus äänestää ja asettua ehdolle vaaleissa. Maahamme on perustettava riippumaton oikeuslaitos, joka takaa yksityisten kansalaisten ja yritysten oikeudet.”
Boris Nemtsov v. 2009 kirjassa Putinismi ja Venäjän rappio

VENÄJÄN KANSALAISYHTEISKUNNAN JA RAUHAN PUOLESTA. 

BORIS NEMTSOVIN MUISTOA KUNNIOITTAEN.

Venäjällä järjestetään sunnuntaina 1. maaliskuuta protestimarsseja useissa kaupungeissa. Helsingissä osoitetaan mieltä 28.2. kello 20 Venäjän suurlähetystön luona Tehtaankadulla. Suomessa annetaan näin tukea kaikille heille, jotka työskentelevät tai osoittavat mieltään Venäjällä kansalaisyhteiskunnan ja sananvapauden puolesta.

Suosittu ja maailmanlaajuisesti tunnettu oppositiopoliitikko Boris Nemtsov (Sotši 9.10.1959 – Moskova 27.2.2015) oli mukana järjestämässä mielenosoituksia Venäjällä. Nemtsov oli väsymätön kansalaisyhteiskunnan puolestapuhuja, joka vastusti korruptiota ja sotaa.

Perjantaina 27.2. murhatun Nemtsovin muistoa kunnioitetaan jatkamalla keskustelua, vaatimalla oikeudenmukaisuutta ja työskentelemällä ihmisoikeuksia kunnioittaen. Nemtsovin murha on tutkittava perinpohjin ja lakeja noudattaen. Tutkimuksen on oltava riippumatonta.

Sotapropaganda kasvattaa Venäjän ja Ukrainan välistä konfliktia. Kontrollin ja pelon ilmapiiri johtaa itsesensuuriin ja valheelliseen informatioon. Sananvapaus on rauhan ja vapauden tärkeä edellytys. Venäjän täytyy tehdä kaikkensa sodan lopettamiseksi.

Venäjän Federaation on lopetettava opposition painostaminen ja kriminalisoiminen. Venäjän on myös kunnioitettava sitoumuksiaan ja noudatettava kansainvälisiä sopimuksia (kuten Euroopan ihmisoikeussopimuksen 10. artiklaa).

Allekirjoittajina muun muassa:

Amnesty International – Suomen osasto
Suomen Pen – Finnish Pen
Kirjailija- ja taiteilijayhdistys Kiila
Sadankomitea
Suomen Rauhanliitto – Finlands Fredsförbund
Ihmisoikeusliitto – Förbundet för mänskliga rättigheter – The Finnish League for Human Rights

sekä iso liuta yksityisiä ihmisiä. EDIT 9.3. JOS HALUAT ALLEKIRJOITTAA TÄMÄN TÄSSÄ. LISÄÄ NIMESI KOMMENTTEHIN. 

No comments:

Post a Comment