Friday, 5 September 2014

5.–7.9. Helsingin Sarjakuvafestivaalit. Sateenkaarta. Ranskalaisia Helsingissä. Petri Hiltusen 20-vuotistaiteilijajuhla!

Charles Berberian & Anna Rozen: Helsinki, s. 86–87:
Torielämää Hakaniemessä. Hakaniemi, son marché, sa place.


Helsingin Sarjakuvafestivaalit valloittavat Lasipalatsin aukion. Ulkomaisia ja kotimaisia vieraita on yli parikymmentä – jos paikalle saapuvat tunnetut ja uudemmatkin artistit lasketaan, heitä on satoja.

Sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöt ovat esillä vuoden 2014 Helsingin sarjakuvafestivaalien ajankohtaisena pääteemana. (Otteita festareiden sivuilta.)

Festivaalit on osa Setan 40-vuotisjuhlavuoden tapahtumia ja ohjelmassa nostetaan esille vähemmistötaiteilijoita ja kantaaottavaa sarjakuvaa. Setan järjestämänä nähdään Sarjakuva normikriittisyyden esitaistelijana -paneelikeskustelu. Sateenkaariteeman merkeissä juhlitaan lauantai-iltaklubilla Dubrovnikissa. 

Sateenkaarisarjakuvan kansainvälisesti tunnetuimpia suomalaisia tekijöitä ovat edesmenneet Muumi-piirtäjä Tove Jansson ja Touko Laaksonen eli Tom of Finland. Molemmat sarjakuvapiirtäjät elivät aikanaan omaehtoista taiteilijaelämää ja kannattivat seksuaalivähemmistöjen oikeuksia ajavaa arvomaailmaa.

Rosebudilla on valtava kirjaosasto sekä Lasipalatsin aukion pääteltalla että Kiasman aulassa. Molempiin on vapaa pääsy. Tervetuloa!

Lauantaina 6.9. Kiasmassa Rosebudilla ovat nämä artistit vieraina
 
Deltan kaksoset: "Miksi äiti mureni kuin korppu vaikka..."


13    Kati Kovács: Deltan kaksoset & klassikoita.
 
13.30   Charles Berberian & Anna Rozen: Helsinki – Näkymiä kaupungista. Visions d'une ville. Views of s city. Vain 20 euroa.
Hiltusen Anabasis I:n kantta.

14   Petri Hiltusen 20-vuotistaiteilijajuhla. Uskomatonta. Siitä on kaksi vuosikymmentä, kun mies päätti hylätä muut päivätyöideat ja ryhtyä ansaitsemaan elantoaan sarjakuvilla. Tällaista rohkeutta pitää ilman muuta juhlistaa. Tarjolla on Hiltusen uutuuksien lisäksi klassikoita, kuten Praedoria, Väinämöisiä, Anabasista ja kaiken keskellä Kalkkaroa. Nämä alkaen 8 euroa!

14.30   Hugleikkur Dagsson (IS): Kuvitetut klassikot – Maailmankirjallisuuden helmiä Hugleikurin tapaan. Tämäkin räävitön uutuus vain 10 euroa.

15  Tuula Karjalainen: Tove Jansson – Tee työtä ja rakasta! Nyt vain 39 euroa (ovh 49 euroa).

LISÄKSI perjantaista sunnuntaihin 5.–7.9. Kiasman aulassa Rosebudin kaupan loppuunmyynti. Taidekirjat –30%! Museoon on viikonloppuna vapaa pääsy. Katso Kiasma-kaupan jäähyväispostaus tästä.

Ruutuja Petri Hiltusen Anabasis II:sta.

No comments:

Post a Comment