Thursday, 3 April 2014

Luvassa laittomuuksia. Raporttia Into-kirjan eli Kummolan kääntöpiirin lehdistötilaisuudesta.
Helsingin Pressiklubin runsaslukuinen yleisö oli kokoontunut muun muassa ihmettelemään mitä järkeä oli yrittää estää Intoa julkaisemasta kirjaa, eli yrittää turvautua ennakkosensuuriin. 

Aluksi juristi Erkki Aurejärvi (kuvassa vasemmalla) sanoi tilaisuudessa, että "[käräjäoikeuden tämänaamuinen] päätös oli ainoa oikea, vaikka eihän sitä koskaan tiedä... Ja miten ihmeessä hyväksyvä päätös olisi kirjoitettu? Että muka Intoa estettäisiin julkaisemasta Kummolasta mitään."

Innon toimitusjohtaja Jaana Airaksinen (oikealla) kertoi myös, että kirja julkaistaan sellaisenaan. Mitään muutoksia kirjaan ei ole tehty kenenkään ulkopuolisen vaatimuksesta, "paitsi että kirjaa on viime aikoina laajennettu, koska materiaalia on tullut lisää. Ja aikaistimme ilmestymisen jo tähän kevääseen", kertoi Airaksinen.

Pentti Sainio (keskellä) kuvaili tänä keväänä ilmestyvää Kummolan kääntöpiiri -kirjaa kertomalla ettei Suomen Jääkiekkoliiton puheenjohtaja Kalervo Kummola ole suinkaan kirjan ainoa henkilö, eikä kirja ole missään nimessä Kummolan elämäkerta. 

Kummolan tekee kuitenkin keskeisimmäksi henkilöksi se, että hän on useiden tapahtumien yhteinen nimittäjä. Kirja alkaa vuodesta 1988 ja päättyy "eiliseen". Sainio suostui paljastamaan keitä kirjassa esiintyy Kummolan lisäksi, ja voi näitä katsella kirjan kannestakin (ks. edellisestä uutisesta). Näitä ovat ainakin liikemies Harry Harkimo, tämän entinen puoliso ja Veikkauksen hallituksen puheenjohtaja Leena Harkimo (kok.), viimeaikaisten KHL-liigauutisten takia liigan suurin tukija, Venäjän presidentti Vladimir Putin ja urheilua rakastavat kokoomuspoliitikot, presidentti Sauli Niinistö ja kansanedustaja Ilkka Kanerva.

Putinin ja KHL-liigan kautta kirjan loppupuolella keskeisiä toimijoita ovat myös urheilusijoittajat ja miljardöörit Gennadi Timtshenko sekä veljekset Arkadi ja Boris Rotenberg

Kirja käsittelee nimenomaan urheilubisnestä, sitä orkestroivia konkurssikypsiä yrityksiä ja koko sopan tukemista veronmaksajien rahoilla. "Yritysten viidakko on hyvin monimutkainen, ja nämä asiat on tarkoituksellisesti tehty monimutkaisiksi, jotta näitä olisi vaikea penkoa", sanoi Sainio. 

"Tuleeko kirjassa esille myös jotain lainvastaista", kysyi yleisössä ollut toimittaja. "Kyllä tulee", sanoi Sainio.

Moni kysyi myös Sainion edellistä jääkiekkoaiheista kirjaa Harkimoiden hattutemppu. Lastenklinikalta Hartwall Areenalle. Väitettyjen uhkailujen takia Rautakirja kieltäytyi aikoinaan myymästä sitä liikkeissään . Tämän takia omakustanteen myynti jäi pieneksi. Kuten linkistä huomasit, meiltä Rosebudista sitä edelleen saa.

Ote Helsingin käräjäoikeuden päätöksestä 14/16069. Tämän mukaan myös Suomen Jääkiekkoliitto on vaatimuksen takana.


No comments:

Post a Comment