Friday, 28 November 2014

29.–30.11. Joulujarmarka Venäjän kulttuurikeskuksessa

Viite Jarmarkan ohjelmistoon. Kuvan tonttu ei liity tapaukseen.
Venäjän kulttuurikeskuksessa taka-Töölössä on luvassa kuumaa menoa viikonloppuna. Venäläiset joulumarkkinat saavat kymmenien käsityöläisten ja piirakkakauppiaiden lisäksi vieraakseen Rosebudin sekä Ville Haapasalon ja Kalle Kniivilän, jotka esiintyvät Jarmarkassa lauantaina.

Tapahtuma on avoinna la kello 11–18 ja su kello 11–18.

Haapasalon ja Kauko Röyhkän Et muuten tätäkään usko on myynyt aivan uskomattoman paljon! Kalle Kniivilän Putinin väkeä – Venäjän hiljainen enemmistö voitti Kanava-lehden tietokirjapalkinnon, ja hyvin menee senkin kirjan kanssa. Kallella menee jopa niin hyvin, että hän on päättänyt toimittajatyönsä ohessa tehdä toisen kirjan ensi vuoden alkukeväällä. Se kertoo Krimin niemimaan tilanteesta, jolla meneekin sitten aika huonosti.

Joulujarmarkassa ovat paikalla myös Arto Mustajoki, Pekka Haavisto, Paula Lehtomäki, Reijo Nikkilä ja Kirsikka Moring. Illalla biletetään Vysotskin tahtiin, ja sunnuntaina Vuokko Hovatta esittää Anna Ahmatovan tekstejä.

Entä miten tehdään "Villein pipo"? Parempi että katsot lisää ohjelman yksityiskohtia netistä tai facebookista.

Lainataan vielä esiintyjien ajatuksia. Antti Majander haastatteli Kniivilää Kanava-palkinnon takia Helsingin Sanomiin. Tässä ote:

Onko Venäjä uhka?

On ainakin Ukrainalle. Ukrainaa on näemmä pidetty osana etupiiriä, josta ei voi päästää irti. Varmaan Ukrainalla halutaan varoitella muitakin naapureita hyppimästä silmille. Mutta en menisi sanomaan, että Venäjä olisi tällä hetkellä konkreettinen uhka Suomelle tai muille länsimaille.

Venäjä näyttäisi nyt ottavan niin paljon kuin lähtee irti. Krim irtosi aika mukavasti. Sitten päätettiin ottaa pala Ukrainasta, mutta se ei lähtenytkään yhtä mukavasti. En jaksa uskoa, että Putinin valloitusretket tästä kovin paljon jatkuvat. Mutta näinhän on sanottu ennenkin: eihän kukaan olisi uskonut sitäkään, että Krim liitettäisiin Venäjään.

Mikä innostaa seuraamaan Venäjää? Rakkaus maata kohtaanko?

Jotenkin siihen on jäänyt koukkuun. . . Itä-Suomessa kasvaminen vaikutti: raja oli koko ajan lähellä. Maailma ikään kuin loppui siihen, ja teki mieli saada selville, mitä rajalla toisella puolella oikein on. Luin jo yläasteella venäjää, joten joku kiinnostus on täytynyt olla jo silloin. 

Miten Haapasalo kommentoi Ukrainan tilannetta? NYT-liitteen haastattelussa hän sanoi muun muassa seuraavaa:

Kaikki liittyy tähän: Koko Neuvostoliiton jako ja hajoaminen oli aika holtiton, ja kaikki konfliktit mitä nyt tapahtuu tulee sieltä 20 vuoden takaa. Sen takia meidän on sitä Euroopassa hirveän hankala ymmärtää.

Ne ei noudata niitä kaavoja, mihin me ollaan totuttu ja mitä me voitaisi järjellä ajatella. Mun hyviä ystäviä huusi, että mahtavaa, me ollaan palautettu Krim! ja Mä olin että mitä?!

Tällainen kansalliskiihko tekee helposti sokeaksi, vaikka ihminen olisi kuinka fiksu ja sivistynyt, se saattaa tarttua.

Isot massat ovat tän puolella. Se tekee sen, että täältä on vaikea tajuta, mikä on ihmisen ajatustila Venäjällä. On vaikea tajuta, mitä Venäjällä tapahtuu, koska se on Venäjälläkin vaikea tajuta.

No comments:

Post a Comment