Monday, 1 December 2014

Venäjä! Helsingin kirjamessujen 2015 teemamaa.

Ljudmila Ulitskaja Helsingissä viime keväänä.
Helsingin kirjamessujen erittäin virallisen tiedotteen mukaan

Venäjän kirjallisuus ja kulttuuri ovat vahvasti esillä ensi vuonna 22. – 25.10.2015 järjestettävillä Helsingin Kirjamessuilla. Teemamaa Venäjän ohjelmasta vastaa Venäjän kirjaliitto Venäjän lehdistö- ja joukkotiedotusviraston ja Helsingissä sijaitsevan Venäjän federaation suurlähetystön tukemana.

Koska Venäjällä kansalaisjärjestöjen – myös kirjailijajärjestöjen – toimintaa, näiden ulkomaan yhteistyötä ja median vapauksia on tiukasti kontrolloitu ja kavennettu, on jännittävää miten moninaisia ääniä messuilla kuullaan. (Edit: Yhtenä esimerkkinä tässä nobelisti Boris Pasternakin syntymäpäivää juhlistava sananvapausjärjestö PENin ja venäläisten kirjailijoiden vetoomus.) Varmasti suomalaiset kustantajat, kirjakauppiaat – ja klassikkopuolella divaritkin – tekevät parhaansa, että esillä olevien kirjojen skaala on laaja. Toivottavasti myös kirjailijavieraiden skaala on mitä villein ja vapain.

Toisin kuin messujen tiedotteessa epäillään, Suomessa venäläistä kirjallisuutta tunnetaan hyvin – jopa nykykirjallisuutta, ja siitä ollaan kiinnostuneita. Tämän olemme Rosebudin kanssa tapahtumia kiertäessämme jo monesti kokeneet.

* * *

Helsingin yliopiston nykykielten laitos bloggasi jo teemamaasta ja luetteli monia erinomaisia nimiehdotuksia mahdollisista kirjailijavieraista Ljudmila Ulitskajasta Lev Rubinsteiniin, Natalia Kljutsharjovaa unohtamatta. 

Myös "Venäjän monikulttuurinen ja rajat ylittävä identiteetti", kuten Venäjän kirjallisuuden professori Tomi Huttunen hauskan monimielisesti ilmaisee, on erittäin hyvä syy valita teemamaaksi Venäjä.

Varmasti myös Venäjä-aiheinen tietokirjallisuus näkyy messuilla. Venäjän politiikka, talous, historia, aatehistoria, maantieto, matkakertomukset, lainsäädäntö, ihmisoikeudet,  kieli, kuvataiteet, elokuva ja musiikki ovat suomalaista ja Suomessa asuvaa venäläistä yleisöä innostavia juttuja. 

Jos messuohjelman tavoitteena on vain "herättää keskustelua", niinkuin ohjelman minimitavoitteeksi yleensä tavataan ajatella, silloin meillä saattaa ensi vuonna olla kaikkien aikojen voittajakunniavieras.

Vuosi 2015 on Suomessa Kirjan vuosi. Kappas vaan, Venäjälläkin on ensi vuonna sellainen! Venäjän lehdistö- ja joukkotiedotusviraston johtaja Mihail Seslavinski kertoo, että

maitamme yhdistävät tiiviit siteet kulttuurin ja kirjallisuuden alalla. Vuosi 2015 on julistettu Kirjallisuuden vuodeksi Venäjällä. Se on maallemme tärkeä päätös, johon liitämme todella paljon odotuksia. Tavoitteenamme on tuoda messuille useita kulttuurivaikuttajia ja parhaita venäläisiä kirjailijoita, ja esitellä maamme monimuotoista kulttuuria ja kirjallisuutta. Näin myös Suomessa kirjallisuuden ystävät pääsevät täysipainoisesti osallistumaan Kirjallisuuden vuoden viettoon.
Superstar Ville Haapasalo ja satojen ihmisten signeeraus- & selfiejono Jarmarkassa.

No comments:

Post a Comment