Tuesday 12 August 2014

Thomas Piketty: Capital in the Twenty-First Century


We have it now! Rosebud has it! See!

"Kylläpä on letkeä kirja tämä Thomas Pikettyn Capital in the Twenty-First Century. Varsin erikoinen lukukokemus, kun kahlaa melkein 700 sivua verotuksen historiaa, ja olo on luku luvulta kuin Antero Mertarannalla: "Maaaaaliiiiii. . ."
     -- Erityisesti Piketty puhuttelee Yhdysvalloissa, jossa varallisuus on kasautunut rajusti. Piketty on Ranskan vallankumouksen perillinen, joka ottaa vakavasti lupauksen vapaudesta, veljeydestä ja tasa-arvosta. Hän on jenkeille oman aikamme Alexis de Tocqueville, joka kertoo amerikkalaisille, että he ovat kadottamassa unelmansa.
     Mutta Pikettyä voi lukea myös Euroopassa.
     Ensin voi vähän röyhistellä rintaa. Piketty julistaa, että Pohjoismaissa amerikkalainen unelma on tullut todeksi. Täällä voi menestyä vanhempien varallisuudesta riippumatta, erityisesti ilmainen korkeakoulutus saa kiitosta.
     Mutta nyt pääomat jylläävät myös Euroopassa."

     – Anu Kantola, Helsingin Sanomat


Ranskalaisen taloustieteilijän, Thomas Pikettyn "Pääoman" englanninkielinen käännös on nyt meillä. Sitä on kaikissa kaupoissamme tai voit tilata sen tästä.  (Alkuteos: Le Capital au XXIe siècle. Kustantanut Seouil 2013.)

Vielä ei ole tietoa milloin kirja ilmestyy suomeksi – vai ilmestyykö. Kuulemma kustannusoikeuksista on käyty kiivasta kamppailua ja hinta on ollut korkea.

Lue myös juttu Thomas Pikettyn Capitalista The Economist -lehdessä.

Peter Lodenius referoi kirjan Kansan Uutisiin otsikolla Thomas Piketty nosti tuloerot talouskeskusteluun.

Amerikkalainen kustantaja Harward University Press esittelee kirjaa näin:

Thomas Piketty analyzes a unique collection of data from twenty countries, ranging as far back as the eighteenth century, to uncover key economic and social patterns. His findings will transform debate and set the agenda for the next generation of thought about wealth and inequality.

Piketty shows that modern economic growth and the diffusion of knowledge have allowed us to avoid inequalities on the apocalyptic scale predicted by Karl Marx. But we have not modified the deep structures of capital and inequality as much as we thought in the optimistic decades following World War II. 

The main driver of inequality -- the tendency of returns on capital to exceed the rate of economic growth--today threatens to generate extreme inequalities that stir discontent and undermine democratic values. But economic trends are not acts of God. Political action has curbed dangerous inequalities in the past, Piketty says, and may do so again.

No comments:

Post a Comment