Wednesday, 6 August 2014

Putinin väkeä – Venäjän hiljainen enemmistö. Kalle Kniivilän reportaasi naapurimaamme syvimpien rivien tunnoista.

Miksi venäläisten enemmistö kannattaa Putinia? 

Tuhosiko Jeltsinin presidentiksi valitsema KGB-upseeri maansa demokratian? Vai onko demokratialla edes merkitystä nyky-Venäjällä? Mitä 90-luvulla oikein tapahtui – tai mitä venäläisten mielestä 90-luvulla tapahtui? 

Miksi nykyisten johtajien halutaan olevan vallassa, vaikka "Venäjän hiljainen enemmistö" tuntuu olevan sitä mieltä, ettei keneenkään voi luottaa, eikä erityisesti rikkaisiin eikä vallapitäjiin tietenkään voi luottaa laisinkaan? Entä jos Putin on niin vahva johtaja kuin monet väitetään, miksi vaaleja täytyy väärentää?

Kokenut Venäjän-toimittaja Kalle Kniivilä antaa vastauksia näihin kysymyksiin juuri ilmestyneessä kirjassaan Putinin väkeä – Venäjän hiljainen enemmistö. Venäjän kansa haluaa järjestystä ja turvallisuutta, ja sitä Putin on heille antanut.

Mielenkiintoista kyllä, suurvalta-asema on heille hyvin tärkeä. Koska Venäjän tiedotusvälineet kertovat Venäjän nykyäänkin "turvaavan" Ukrainaa ja etenkin Krimiä tärkeänä etupiirinään outoa länttä ja varsinkin NATOa vastaan, viime akoine Putinin suosia on noussut huimasti.

Kniivilän kirja ilmestyi suomeksi lähes samaan aikaan kuin – Kniivilän nykyisellä työkielellä – ruotsiksi Ruotsissa, jossa kirjailija ja journalisti nykyään asuu ja työskentelee. Kniivilä kirjoittaa työkseen Sydsvenska Tidningen -lehteen. Kniivilä kirjoitti kirjansa itse kahdella kielellä, eli kääntäjää ei ole käytetty.

Putins folk -kirja on saanut loistavat arvostelut Ruotsissa! Katso vaikka tästä Aftonbladetin arvostelu. Sen lopussa toimittaja harmittelee, että miksi tämä vasta nyt on ilmestynyt Kniivilän ensimmäinen kirja ja miksei Kniivilä ole jo aikaisemmin kirjoittanut Venäjästä!

No comments:

Post a Comment