Thursday, 8 January 2015

Je suis Charlie. Mekin olemme Charlie. Rosebudin, PENin ja Le monde diplomatiquen julkilausumat.

Väkivaltaan vastaus ei ole väkivalta. Vihaan vastaus ei ole kosto vaan sivistys. Aina vaan, kaikkialla, tarvitaan keskustelua, tarinoita, tekstejä, piirroksia ja kirjoja. 

Eniten näitä tarvitsevat he, joilla on ollut niihin vaikea päästä. 

Tie rauhaan aukeaa kirjaimista ja kuvista.

Olen tyhmä, mutta kun näkee mitä älykkäät tyypit ovat tehneet maailmalle...
– pilapiirtäjä Georges Wolinski 28.6.1934–7.1.2015. Hän vieraili Kemin sarjakuvapäivillä vuonna 1990.

Je suis un con, mais quand je vois ce que les gens intelligents ont fait du monde…
– dessinateur Georges Wolinski, 28.6.1934–7.1.2015

Toisia ei saa kohdella julmasti ja rumasti. Voimakeinoinasi voit käyttää vain rauhaa, keskustelua ja koulutusta.
– Rauhannobelisti Malala Yousafzai vuonna 2013

You must not treat others with cruelty and that much harshly, you must fight others but through peace and through dialogue and through education.
–  Nobel Peace Prize winner Malala Yousafzai, 2013

* * * * *

Näin asiaa on kommentoinut kirjailijoiden ja journalistien sananvapausjärjestö PEN. Mukana myös Suomen PENin jäsen Sofi Oksanen.

* * * * *

LE MONDE DIPLOMATIQUEN JULKILAUSUMA CHARLIE HEBDON TOIMITUKSEN JOUKKOMURHASTA

Charlie Hebdon toimituksessa keskiviikkona 7. tammikuuta tehdyn joukkomurhan tavoitteena oli tappaa toimittajia ja sarjakuvapiirtäjiä heidän mielipiteittensä takia. Se on suru-uutinen ilmaisunvapauden puolustajille ja on saanut koko Ranskan kauhun valtaan. Monde Diplomatique -lehden toimitus ottaa osaa uhrien omaisten ja ystävien suruun, ja antaa heille kaiken tukensa ja solidaarisuutensa.

Tämä verilöyly antaa pontta uhkien ja pelkojen strategialle, jonka välineet tunnetaan liiankin hyvin: tekouskonnollinen fanaattisuus, väitteet “sivilisaatioiden törmäyksestä”, yhteiskunnan vapauksien nakertaminen sillä valheellisella tekosyyllä, että parannetaan kaikkien turvallisuutta, ja “terrorismin vastaiseen sotaan” panostaminen.

Nyt on käsillä ratkaiseva taistelu. Pelissä on jopa ranskalaisen yhteiskunnan koossapysyminen. Kiihkoilijat haluavat iskostaa Eurooppaan jakolinjan, jossa ihmiset määritettäisiin heidän alkuperänsä, kulttuurinsa ja uskontonsa perusteella. Me olemme täysin toista mieltä. Me asetumme samalle puolelle barrikadeja niiden kanssa, jotka kannattavat avointa, solidaarista ja nauravaa yhteiskuntaa. Juuri sellaisen puolesta taistelivat myös Charlie Hebdon toimittajat ja piirtäjät.

Le Monde diplomatique

No comments:

Post a Comment