Monday, 19 May 2014

Suomalainen sarja: Kolme Peter von Baghin elokuvaa: "Vanhat elokuvat ovat kuin nuotit. Leikkauksella niiden musiikki voi palauttaa menneen maailman ja kadotetun ajan."


Kirjakarnevaalissa Rautatientorilla julkistetaan Peter von Baghin Suomalainen sarja tiistaina 20.5. kello 16.30. Eli kolme DVD-elokuvaa samassa boksissa!


Olemme kierrelleet Petterin kanssa monissa tapahtumissa esittelemässä näitä elokuvia, ja kaikkialla yleisö on hihkunut Muisteja-leffan nähtyään, että "tuo on aivan kuin lapsuuteni Mikkeli / Kouvola / Kuopio / Pietarsaari" tms. (Ja minä näin siinä jopa Helsingin! IS)

Muisteja on paljon suurempi elokuvatapaus kuin vain erään lapsuuden aikaisen Oulun kuvaus: 

Se kertoo sotien jälkeisen teollisuus-Suomen kasvutarinan. 

Se kertoo siitä, miten kulttuuri löytää tiensä Pohjolaan ja pikkupoikien sydämiin punaseinäisen elokuvateatterin hämystä.

Sen kertoo mies, jolla ei ole lapsuudestaan yhtään valokuvaa (äitipuoli hävitti ne), mutta joka kansakunnan yhteisillä kuvilla löytää omien muistiensa lisäksi kansakuntamme lapsuuden.

Helsinki, ikuisesti -elokuva antaa paljon meille kaikille Itämeren tytärtä rakastaville asukkaille – ja ulkopaikkakuntalaisillekin. Vaikka materiaali on vanhaa klassikkotavaraa, siinä on monille paljon uutta asiaa. Kuinka moni on nähnyt miten Esplanadin puistossa käydään tulitaistelua vuonna 1918?

Kuten auteur itse esittelee Suomalaista sarjaa:

"Kun lapsuuteni Oulua kuvaava Muisteja esitettiin, monet sanoivat että olen viimeinkin tehnyt henkilökohtaisen elokuvan. Näen itse asian toisin: kaikki käsillä olevat kolme elokuvaa ovat henkilökohtaisia. Kokoomaelokuva, kollaasi on kiehtova muoto nimenomaan siksi, että materiaalinen runsaus on jäsennettävissä vain jos kokoamisvaihe, leikkaus, antaa subjektiivisen, itse eletyn ja henkilökohtaisen, iskun. Muuten teos ei ole paljon arvoinen.

-- [Helsinki, ikuisesti -elokuvasta:] Olen itse elänyt siirtymän maaseudulta kaupunkiin, joten elokuvan pikku-Matti on myös minun tarinani. -- Elokuvan - todistajinani on kymmeniä lahjakkaita tekijöitä - kautta syntyy Helsingin utopia: kaupunki sellaisena kuin se on ollut vuosisadan aikana, kaupunki sellaisena kuin se olisi voinut olla. Unelman Helsinki. 

Lastuja esittelee itsenäisyyttä edeltävän suuren sukupolven unelman Suomesta. Elokuva, tekijöinä Juhani Ahon kaksi poikaa, kautta tuo unelma siirtyy 1930-luvulle, nykyhetkeemme, tulevaisuuteen. 

Muisteja-teoksessa elokuva on avain lapsuuden ja varhaisnuoruuden salaisuuteen, tajunnanmuodostuksen merkityksellinen heijastaja.Vanhat elokuvat ovat kuin nuotit. Leikkauksella niiden musiikki voi palauttaa menneen maailman ja kadotetun ajan. Tässä kolme elokuvaa jotka pyrkivät tuohon kauniiseen päämäärään."

Peter von Bagh

* * * * *

On Kirjakarnevaalissa paljon muutakin ohjelmaa! Elokuvista puhutaan myös keskiviikkona 21.5. kello 17, jolloin estradilla ovat ohjaajat Jouko Aaltonen, Pirjo Honkasalo ja Lasse Naukkarinen

Kirjoina tässä keskustelussa ovat Siltalan kustantama Armoton kauneus – Pirjo Honkasalon elokuvataide ja Naukkarisen huikean kantaaottavasta ja vahvasta urasta kertova DokumentaristiAalto ARTS Books.



No comments:

Post a Comment